OneStonegrove

Edgware, North London
Sprunt Architects
2016

Uniting people and materials

OneStonegrove in Edgware, North London, is a new church and community centre that brings together local people from different faiths and backgrounds. Designed by Sprunt Architects, the building combines Fiberline’s translucent Lay Light facade panels with wide timber louvres and rustic stonework.

Standing on a rise that looks out on the local area it serves, OneStonegrove comprises a church and community centre with café and nursery. The £4.2m project is part of a major regeneration scheme for the area as a whole, designed by London-based Sprunt Architects.

Describing the scope and purpose of the project, Robert Sprunt says:

“The main design goal was to develop one building for three separate uses while still creating a building that each group could feel was their own. A church, community centre and nursery vary in their form and function, but to create a sense of community, the whole must be greater than the sum of its parts.”

Sprunt elected to combine three diverse materials including stone, timbre and composite. The specification for the external cladding was to unite aesthetic lightness with robust weather performance – and the material of choice was Lay Light by Fiberline.

Robert Sprunt provides the background for this choice:

“We were looking for a light material whose appearance would change during the day as the light changed – a distinct contrast with the solid appearance of the stone. This was of significance to the project and a key objective from the outset. However, the durability matched with the lightness of the product played key role in our decision to specify the material.”

This was the second time Sprunt had used Lay Light as cladding. The first was for The Royal Pavilion in Southend on Sea:

“Having used Lay Light on a previous project we were fascinated by the way that the material subtly changed colour depending on the light, time of day and season. As the previous project we developed was out at sea, we did not have a chance to see how it would work in an urban setting amongst the trees and surrounding buildings. However, we are particularly impressed with the subtlety of the light and shadows cast by the building’s timber louvres as well as the nearby trees and local environment.”

OneStonegrove was completed in summer 2016, and the number of clubs and groups using the building has risen steadily.

For more details, see http://sct.london/

Having used Lay Light on a previous project we were fascinated by the way that the material subtly changed colour depending on the light, time of day and season – Robert Sprunt